Рецепт сиру Качотта
2 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
- В наявності
- Код: 185
- +380 (67) 619-85-57
- +380 (66) 110-16-45
Всі рецепти на сайті ви можете переглянути безкоштовно.
При додаванні рецепту до замовлення ви отримаєте роздрукований рецепт разом із замовленням. Вартість роздрукованого рецепту – 2,00 грн.
✔️ НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ:
- молоко
- закваска та фермент
- кальцій хлористий (для пастеризованого молока)
- пажитник мелений, пластівці паприки, кмин
✔️ ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- Каструля
- Термометр для молока
- Форма для сиру
- Мішечок для сбору сиру
- Друшляк
- Фільтр для молока
- Дренажний килимок
- Піддон для сбору сировотки
РЕЦЕПТ СИРУ КАЧОТТА:
Приготування
Нагрійте молоко до 35-37⁰С. Розсипте закваску на поверхню молока, дайте постояти 1 хвилину, щоб порошок увібрав вологу, а потім перемішайте всю поверхню молока плавними рухами. Дайте постояти 30 хвилин.
Розведіть сичужний фермент в 50 мл води (кип'ячена охолоджена). Якщо використовується пастеризоване молоко, також розведіть в 50 мл води 1/4 ч л 8% розчину хлористого кальцію. Додайте обидва розчина до молока та перемішайте. Залиште на 20-30 хвилин для утворення згустку.
Як тільки «чисте відділення» досягнуто, розріжте згусток на кубики зі стороною 2см. Повільно перемішуйте 15 хвилин, поступово доводячи температуру маси до 42⁰С.
Злийте більшу частину сироватки, щоб стало видно поверхню сирного зерна.
Перекладіть сирне зерно у форму, ущільніть руками. Поставте форми з сиром до теплої , вологої камери (налийте в каструлю шар води 10 см температурою 50⁰С, зверху поставте решітку з мікрохвильовки, а на неї форми. Підтримуйте температуру води 50⁰С).
Через 30 хвилин переверніть сир. Для цього Ви можете накрити форму іншою такою ж формою і перевернути. Сир сповзе в іншу форму. Або накрийте форму дренажним ковриком , зверху решіткою та переверніть.Сир пресуватиметься в іншому напрямку.
Тримайте сир у формах в теплій камері 1,5 години , перевертаючи кожні 30 хвилин ( всього 3 рази ). За цей час наростає кислотність сиру, йде процес дозрівання і пластифікації сиру.
Тепер вийміть сир з форми на решітку, вистелену дренажним килимком. Залиште сир на 3 години при кімнатній температурі, а потім залиште при температурі 8-10⁰С на 6 годин (якщо немає такого приміщення, то в холодильнику при 4-5⁰С на 4 години).
Тепер необхідно посолити сир. Покладіть сир в 20-% розсіл. (рецепт розсолу в останньому абзаці)
Час посолки сиру залежить від розміру головок. 3 години на кожні півкіло сиру. Відповідно, головки сиру вагою 1 кг потрібно солити 6 годин. Сир буде плавати в розсолі. Посипте верх сиру сухою сіллю. У середині відведеного часу переверніть сир, і знову посипте верх сухою сіллю.
Вийміть сир з розсолу, протріть тканиною і перекладіть на витримку в приміщення з температурою 8-10⁰С. Оскільки в сирі багато вологи, на ньому почне з'являтися пліснява. Протирайте його щодня тканиною, змоченою в розсолі. Потім протріть сухою тканиною і поверніть в приміщення для витримки.
Через 10 днів молодий сир Качотта готовий. Його можна витримувати до 2-х місяців при температурі 10-12⁰С. Для подальшої витримки краще покрити сир латексним покриттям.
Як приготувати 20% розсіл
4 літра води довести до кипіння, розчинити 1 кг кам'яної солі. Остудити до кімнатної температури і процідити або обережно злити, щоб всь бруд із солі (якщо такий є) залишився на дні. Додати 5 мл 6-% оцту і чайну ложку 10-% розчину хлористого кальцію. Розсіл можна використовувати кілька разів.
Відео рецепт від нашої клієнтки:
Ви можете замовити закваску для сиру качотта у нас на сайті.
- Ціна: 2 ₴