Рецепт сиру Чеддер
2 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
- В наявності
- Код: 190
- +380 (67) 619-85-57
- +380 (66) 110-16-45
Всі рецепти на сайті ви можете переглянути безкоштовно.
При додаванні рецепту до замовлення ви отримаєте роздрукований рецепт разом із замовленням. Вартість роздрукованого рецепту – 2,00 грн.
✔️ НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ:
- молоко
- закваска
- фермент
- кальцій хлористий (для пастеризованого молока)
- барвник аннато
✔️ ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- каструля
- термометр для молока
- форма для сиру
- мішечок для сбору сиру
- друшляк
- фільтр для молока
- дренажний килимок
- піддон для сбору сировотки
- термозбіжний пакет або латекс
- пензель силіконовий
РЕЦЕПТ СИРУ ЧЕДДЕР:
1. Налийте в каструлю молоко і нагрівайте до 32°С. Зніміть з вогню.
2. Розсипте на поверхню молока закваску. Дайте постояти 1-2 хвилини, щоб порошок увібрав вологу. Обережними повільними рухами перемішайте молоко великою шумівкою або ложкою. Накрийте кришкою і дайте постояти 40 хвилин.
3. Розчиніть фермент у 50 мл води (охолоджена кип'ячена вода ). Добре, але повільно перемішайте. Накрийте кришкою і залиште на 45-60 хвилин.
4. Перевірте згусток на «чисте " відділення», якщо необхідно залиште ще на 10 -15 хвилин. Як тільки «чисте відділення» досягнуто, поріжте згусток ножем або великим вінчиком на шматочки розміром 1-1,5 см.
5. Поставте каструлю на вогонь. Помішуючи, нагрійте масу до 40°С. Цей процес перемішування і нагрівання повинен бути поступовим і зайняти 30 хвилин. Не нагрівайте масу занадто швидко!
6. Зніміть каструлю з вогню, закутайте ковдрою для збереження тепла і залиште на 30 хвилин. Сирне зерно осяде на дно каструлі.
7. Злийте сироватку, сирна маса у вигляді однорідного шматка, залишиться на дні каструлі.
8. Поставте каструлю з сиром в іншу каструлю з водою температура якої - 42°С. Залиште на 10 хвилин. Сирна маса сформує щільний губкоподібний шматок.
9. Розріжте масу на 2 шматки, покладіть їх один на одного. Залиште на 10 хвилин. Переверніть шматки сиру разом на іншу сторону, залиште на 10 хвилин. Потім на бік і також залиште на 10 хвилин, потім на інший бік. Це процес "чеддеризаціі".
10. Вийміть сир, поріжте на кубики зі стороною 1,5 см і перемішайте з сіллю.
11. Надягніть на форму мішечок для сиру. Викладіть сирну масу у форму, ущільнюючи як можна краще.
12. Покладіть зверху кришку форми.
13. Поставте форму під прес і пресуйте 1 годину з вагою 8 кг. Вийміть сир з форми і зніміть мішечок. Перекладіть сир в мішечку, намагаючись робити якомога менше складок. Знову покладіть сир у форму, поставте під прес. Пресуйте з вагою 16 кг 12-15 годин при кімнатній температурі.
14. Вийміть сир з форми і підсушіть на дренажному килимку 2 дні при кімнатній температурі, щоб скоринка стала абсолютно сухою. Під час сушіння періодично перевертайте сир, щоб він висох з усіх боків рівномірно.
15. Ви можете покрити сир воском або загорнути в бандаж з тканини і змастити жиром.
16. Покладіть сир на дозрівання в кімнату (або спеціальний холодильник) з температурою 10°С і вологістю -85% . Залиште дозрівати при таких умовах на 3 місяці для класичного молодого сиру. Чеддер може зріти до 2-х років, тоді виходить зрілий сир пікантного смаку і ламкої текстури.
Ви можете замовити закваску для сиру чеддер у нас на сайті.
- Ціна: 2 ₴