Рецепт сиру Маасдам
2 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн
- В наявності
- Код: 191
- +380 (67) 619-85-57
- +380 (66) 110-16-45
Всі рецепти на сайті ви можете переглянути безкоштовно.
При додаванні рецепту до замовлення ви отримаєте роздрукований рецепт разом із замовленням. Вартість роздрукованого рецепту – 2,00 грн.
✔️ НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ:
- молоко
- закваска
- пропіонові бактерії
- фермент
- кальцій хлористий (для пастеризованого молока)
- барвник аннато
✔️ ІНВЕНТАР ТА ОБЛАДНАННЯ:
- каструля
- термометр для молока
- форма для сиру
- мішечок для сбору сиру
- друшляк
- фільтр для молока
- дренажний килимок
- піддон для сбору сировотки
- термозбіжний пакет або латекс
- пензель силіконовий
РЕЦЕПТ СИРУ МААСДАМ
Приготування:
Повільно нагріти молоко до 32-35°С. Закваску посипати на поверхню молока і через 1-2 хвилини перемішати шумівкою рухами вгору-вниз. Висипати вміст добавки "Пропіонік" і обережними рухами ретельно розмішати молоко. Почекати 20-30хв.
Фермент розчинити в 50 мл холодної кип'яченої води. У тепле молоко (32-35°С) влити фермент, ретельно розмішати, накрити кришкою і залишити для бродіння на 30-40 хвилин! Після цього перевірити готовність сирного згустку, він повинен бути досить щільним, схожим на желе. Зверху згустка повинен бути невеликий шар сироватки. При відділенні ножем від краю каструлі, згусток повинен легко відокремлюватися і звільнене місце повинно заповнюватися сироваткою. Якщо цього не спостерігається, почекати ще 10-20 хвилин і перевірити ще раз.
Нарізаємо сирний згусток на кубики зі стороною 1,5 - 2 см. Через 10 хвилин зливаємо близько 100 мл сироватки.
На дуже повільному вогні нагріти до температури 36 - 38С°. В процесі нагрівання, перемішуємо кубики шумівкою, спочатку повільно і обережно, потім більш інтенсивно. Більш великі кубики слід розрізати за допомогою шумівки і ножа. Діаметр сирного зерна , яке утворюється , повинен бути близько 7-8 мм. Нагрівання і перемішування здійснюється протягом 20-30 хвилин.
Злити 30% сироватки через друшляк. Додати 30% ( по відношенню до решти масі ) кип'яченої води температурою 45°С.
Провести друге нагрівання до 38-39°С протягом 8-10 хвилин. Постійно перемішувати. Зерно повинно стати розміром 4-5 мм.
На 15-20 хвилин залишити сирне зерно в сироватці.
Перекласти сирне зерно у форму для пресування сиру і опустити в сироватку на 8-10 хвилин.
Вийняти форму, дати стекти сироватці кілька хвилин.
Почати пресувати сир вантажем від 1 кг, поступово збільшуючи вантаж до 7 -10 кг/залежно від розміру головки сиру. Час пресування 6 - 8 годин , сир за час пресування потрібно перевертати не менше 3 разів.
Зробіть соляну ванну, розчинивши сіль у воді (пропорції : на 4 літри води 800г солі ). Щоб сіль розчинилася повністю, нагрійте воду до температури 70-80°С. Потім остудіть розчин до температури 15°С. Вийміть сир з форми і помістіть у ванночку для посолки на 6-8 годин, кілька разів перевертаючи. Вийміть сир з ванночки і поставте сушитися 2-4 дні, до повного висихання скоринки. Перевертайте сир 2-3 рази на добу, щоб він рівномірно висихав. Коли скоринка сиру стала абсолютно сухою, його потрібно покрити захисним шаром. Це може бути або латексне покриття, або пакет для дозрівання. Якщо використовуєте пакет, переконайтеся, що він повністю герметично закритий, інакше в нього може проникнути пліснява.
Після запечатування сиру необхідно помістити його в приміщення для дозрівання. Схема дозрівання сиру наступна: 10-14 днів при температурі 10-12°С, перевертаємо раз на добу. 4-6 тижнів при температурі 18-20°З, перевертаємо раз в 3 доби. У цей період ви побачите, що сир стає об'ємнішим, округлюється. Це працюють пропионовые бактерії, утворюючи в тілі сиру оченята.Після 6-ти тижнів дозрівання при температурі 18-20°С сир готовий до вживання. Його можна зберігати до 1 року при температурі 8°С ( наприклад, у звичайному холодильнику на поличці для фруктів/овочів).
Ви можете замовити закваску для сиру маасдам у нас на сайті.
- Ціна: 2 ₴